sunnuntaina, maaliskuuta 19, 2006

Käsintehtyä paperia

Siskoni opetti eilen, miten tehdään käsin paperia. Hommaan ei tarvita hienoja kalliita välineitä, riittää että löytyy pari pesuvatia, paperi- tai kartonkisilppua, sauvasekoitin, kaksi vanerilevyä, viira(jonka voi tehdä esim. hyttysverkosta) ja halpakaupan tiskirättejä.

Me teimme kahdenlaista massaa, toisen valkoisesta käytetystä kopiopaperista ja toisen liloista kartonginpalasista. Ensin paperit revitään postimerkin kokoisiksi palasiksi ja niitä liotetaan hetki vedessä. Sitten ne soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tätä massaa sitten nostellaan viiralla imukykyisten rättien päälle niin että tulee räti-massa-rätti-massa jne... -pino. Tämä pino prässätään kahden vanerilevyn välissä niin että itse seisotaan päällimmäisenä . Sitten pino avataan ja paperit irrotellan räteistä ja nostellaan sanomalehtien väliin ja taas laitetaan hetkeksi paino päälle (tässä vaiheessa käytin painona ompelukonetta). Vaihe toistetaan (vaihdetaan vain kuivat sanomalehdet märkien tilalle) ja sitten paperi onkin valmista! Paperin voi vielä lopuksi silittää sanomalehden läpi.

Helppoa kuin heinänteko!

Lopputulos näytti tältä:
Image hosting by Photobucket

6 kommenttia:

eusu kirjoitti...

Kyllä on ihania papereita!! Tuota voisi taasen joku päivä kokeilla, vaikka muksujen aknssa. Edellisestä kerrasta onkin varmasti yli 15v:))

Maija kirjoitti...

Todella kauniin värisiä tuli!

möhönasu kirjoitti...

Kivan näköisiä papereita :)

Minilio kirjoitti...

Kauniin värisiä papereita!

Minä olen silittänyt prässätyt märät paperit ihan ronskisti silitysraudalla kuiviksi, jottei tarvi vaihtaa sanomalehtiä useaan kertaan.

santtumaaria kirjoitti...

ihanan värisiä!

MiSa kirjoitti...

Kauniita papereita!!! =)
Olen itsekkin ajatellut tekeväni paperia, mutta minulla ei ole viiraa ym muuta lävikköä.
Nyt sainkin sitten sinulta kivan vinkin, että voin myös käyttää hyttysverkkoa. =)